Nu știu...

| No Comments | No TrackBacks
... de ce, toamna trezește în mine pedunculii amorțiți ai poftelor gurmande. Și mai cu seamă, sunt prins de harul încropelilor gastronomice. Și am exemple: căpățâna de conopidă, destinată fiertului, odată curățată, lasă în urmă tulpini cărnoase dar ușor seci, cele pe care creșteau frunzele, precum și torsul gros din care se desprindea leguma. În mod normal, sunt resturi vegetale sortite coșului (deși tare frumoase grafic). Le-am pus totuși în mixer, le-am tocat bine, apoi le-am amestecat cu piper, sare, ulei de măsline și puțin oțet balsamic. Rezultatul, o salată aromată, devorată rapid.
Ciupercile champignon, crude, curățate de pieliță și picior, sărate, sunt absolut delicioase. Când sunt proaspete, mustesc de sevă și crănțănesc în dinți.
Cumpărat cafea măcinată Lavazza Matino. Life is short. După un an de Tschibo Family și Exclusiv, m-am aruncat și eu la niște cafea entry level lux. Citesc cu deliciu, pe spate, bulele care o declară mai intensă ca gust (trei bule bifate), mai puțin aromată (două bule bifate), mai puțin prăjită (o bulă)  Mai citesc cu nesaț faptul că e recomandat să umezești puțin filtrul de hârtie înainte de a pune cele trei linguri regulamentare per cană, și că e bine să folosești apă puțin mineralizată. E clar, asta se trece în manualul epicurianului, capitolul Savoir vivre, secțiunea Gastronomie, subsecțiunea Băuturi, Cafea.

Dacă tot am pomenit de asta, voi lansa, prieteni cetitori, către voi, o mică provocare/chemare... la joacă. Să încropim colaborativ o culegere de tabieturi - voi reveni cu detalii într-un articol viitor. Înțeleg aici, prin tabiet, nu doar plăcerile gastro, ci și, ca exemplu fictiv, fumul de pipă tras duminica, cu Dilema veche în poale, plimbarea la pădure cu câinele, bifatul anual al festivalului de jazz sau de... sarmale, și exemplele pot continua. Cu singura condiție, desigur, de a rămâne mai mult în zona tabietului ca taifet, epicurian, gust, plac, plăcere, poftă, și nu ca obișnuință, deprindere. (Par example, o fi joggingul un tabiet, dar unul mai lipsit de... savoare)  


No TrackBacks

TrackBack URL: http://www.epix.ro/cgi-bin/jurnal/mt-tb.cgi/252

Leave a comment

About this Entry

This page contains a single entry by Mircea Dragoi published on October 25, 2010 6:13 PM.

Plastelina (plastilina, de fapt) was the previous entry in this blog.

The Cloud is the next entry in this blog.

Find recent content on the main index or look in the archives to find all content.

Pages

Powered by Movable Type 4.25