Recently in De vizionat Category

Das weisse Band - Panglica albă

| 1 Comment | No TrackBacks
Diseară, pe HBO, ora 22:50, e programat Das weisse band Band al lui Haneke, film premiat cu Palm d'Or la Cannes în 2009. Nu ratați filmele lui Haneke, un regizor genial, ale cărui filme te marchează. Nu pot să uit nici acum drama din Caché.

 

Sighişoara Film Festival

| No Comments | No TrackBacks
Mureşeni, şi nu doar voi! La Sighişoara se produce în aceste zile un festival de film, cu filme bune, filme de premiu (ieri de ex. a fost proiecţia Das Weisse Band al excelentului Haneke).
Cei care se plâng că nu avem cultură şi film îşi pierd acest drept, prin neprezentare. 

Mâine, sâmbătă, se proiectează un regal de filme:

PROIECŢII CLUBUL ARISTOCRAT SIGHIŞOARA:

Ora 10:00 - Profetul (A prophete), regia Jacques Audiard
Din cronica filmului în The Independent:You'll have heard already that Jacques Audiard's A Prophet is an extraordinary prison movie, and that's true. But more than that, it's a film about education. A Prophet follows a gauche young man through the French prison system, until he becomes the man walking taller and tougher in the film's teasingly ambivalent final shot.
 

Ora 12:00 - She, a chinese, regia Xiaolu Guo - premiat cu aur la Locarno
 
Ora 14:00 - Călătoria lui Gruber (am mai scris de el), regizor Radu GabreaOra 16:00-  Milk of Sorrow, regia Claudia Llosa
, da nepoata lui Llosa, un foarte apreciat film.Ora 18:00 - Francesca, r. Bobby Păunescu -

PROIECTIE PIATA CETATII SIGHISOARA:

Ora 21:00 - Concertul, de Radu Mihaileanu


Capela Sixtina

| No Comments | No TrackBacks
Uluitoare panorama VR 360 a Capelei Sixtine.

sixtina.jpg

Turnley

| No Comments | No TrackBacks
Fac pariu că nu ştiaţi de poza aceasta, Ceauşescu pozând la vila de la Snagov ! Găsită pe blogul lui Peter Turnley, care conţine sute de alte fotografii interesante şocante de după Cortina de fier.

Sighişoara Film Festival

| No Comments | No TrackBacks
Cei care caută să afle de ce se află în colaps reţeaua de cinematografe din Romania (nu mă refer la multiplexuri) puteau afla unul din motive la Sighişoara între 17 şi 20 septembrie 2009. În sala în care se proiectau filmele (atenţie, vorbim de cele mai premiate filme româneşti), numărul maxim atins de persoane a fost de 70-80 (au fost filme la care se aflau în sală 20 de persoane).
Este păcat că nu susţinem prin prezenţă o reţea care dacă s-ar duce pe copcă (cum e tendinţa), multe localităţi din ţară ar rămâne fără acces la cinema. Şi nu uitaţi, vorba lui Lynch, "fuck the tv screen, you need go to the cinema to see a movie".

Am vizionat "Constantin şi Elena" - Andrei Dăscălescu, "Boogie" - Radu Muntean (prezent în sală Alex Baciu, co-scenarist) şi "Podul de flori" - Thomas  Ciulei (prezent regizorul).

De văzut: Sighişoara Film Festival

| No Comments | No TrackBacks
Am cel puţin două lucruri de bifat în septembrie, Parov Stelar la Cluj pe 26 septembrie (apropo, PS scot în septembrie un nou album, Coco) şi Sighişoara Film Festival, (17 - 20 septembrie) care se pare că este festivalul valului tânăr din cinematografia românească.

sff.jpg

Din filmele prezente acolo:

4 luni, 3 săptămani și 2 zile - Mungiu
Alexandra
Ciobanul zburător
Constantin si Elena - Andrei Dăscălescu - Premiu Debut la TIFF
Elevator - George Dorobanţu, muzica Ada Milea
Faţa galbenă care râde
Int. Scară de bloc
Lectia de box
Megatron - Palme d'Or pentru scurtmetraj (Cannes 2008), Marian Crişan
O zi bună de plajă - Ursul de Aur Berlin la scurt-metraje, Mitulescu
Podul de flori - Thomas Ciulei
Radu+Ana
Rien ne va plus
Stefan
Testimonial
Valuri


Timo

| No Comments | No TrackBacks
Concurenţii intră în cabină pe rând. Cronometrul porneşte... Din 30 în 30 de secunde un robinet varsă 1 litru de apă peste pietrele încinse. Temperatura atinge 100 de grade şi poate ajunge la 140. După 5 minute pielea se înroşeşte dar marea problemă este respiraţia, simţi că arzi pe dinăuntru (se ajunge şi la arsuri de gradul 1). Mai greu este până primul cedează şi iese, căci nimeni nu vrea să fie primul, restul e o chestiune de răbdare, ies toţi pe rând.

Timo Kaukonen este campion mondial la Saună şi este, cum altfel, finlandez. Thomas Hilland a realizat un documentar, Sweat, al cărui trailer fain îl vedeţi aici

I don't know if sauna makes you a better man, but it sure makes you clean one - Timo.

sweat.jpg

Fantasticul Fox

| No Comments | No TrackBacks
O nouă animaţie stop-motion (filmată cadru cu cadru, 25 cadre pe secundă, apoi cadrele lipite, cu păpuşi mişcate manual, lumini, decoruri, muncă sisifică), marca Wes Anderson, deci ciudăţel şi fain. De notat lumina, caldă, uşor sepia, care e şi ea un personaj al filmului, aşa cum se spune. Costume retro, voci de actori de clasa, Bill Murray, Meryl Streep, Clooney, etc.

Trailer pe situl filmului: Fantastic Mr. Fox, produs de 20thCentury... Fox :)

Şi din culise mai jos:Mrfox.jpg

© 20th Century Fox

Woody

Cum sa nu te prăpădeşti de râs urmărind savuroasele, suculentele şi piperatele scene din Sleeper, de exemplu, în care un Woody Allen cu chica lui de păr şi cu aspectul de şcolar morcoveaţă îmbătrânit precoce dar plin de pohte evident puerile derulează fraze de cazi pe spate. (Woody joacă rolul unui american middle-class adormit vreme de 200 de ani şi care e trezit în viitor, într-un ambient futurist, dictatorial).

- Creierul meu! E pe locul doi între organele mele favorite! (My brain! It's my second favorite organ!)

sau

-Nu mi-am mai consultat psihanalistul de 200 de ani. Era un Freudian în adevăratul sens al cuvântului. Dacă aş fi mers la el în tot acest timp, acum eram probabil deja vindecat. (I haven't seen my analyst in 200 years. He was a strict Freudian. If I'd been going all this time, I'd probably almost be cured by now.).

sau

- Sunt ceea ce ai putea numi un ateist teologic existenţial. Cred că există inteligenţă în univers, cu excepţia unor anumite zone din New Jersey. (I'm what you would call a teleological, existential atheist. I believe that there's an intelligence to the universe, with the exception of certain parts of New Jersey.)

sau

- Maşini? Nu intru în aşa ceva. Sunt, sunt strict un operator manual... nu, nu-mi place nimic cu părţi în mişcare care nu-mi aparţin. (Machine? I'm not getting into that thing. I, I'm strictly a hand operator; you know, I, I... I don't like anything with moving parts that are not my own.)

sau

[Monroe e personajul lui Woody]:
Miles Monroe: Where am I anyhow, I mean, what happened to everybody, where are all my friends?
Dr. Aragon: You must understand that everyone you knew in the past has been dead nearly two hundred years.
Miles Monroe: But they all ate organic rice!

şi tot aşa. Filmul se încheie cu un dialog între eroii principali:

Luna Schlosser: Oh, I see. You don't believe in science, and you also don't believe that political systems work, and you don't believe in God, huh?
Miles Monroe: Right.
Luna Schlosser: So then, what do you believe in?
Miles Monroe: Sex and death - two things that come once in a lifetime... but at least after death, you're not nauseous (nu ai stări de greaţă).

Spaţiul

Grafica de excepţie şi o viziune explicativă asupra originii şi structurii Universului. Prezentat de Sam Neill ("Jurassic Park")

space_samneill.jpg