Ruşine

| No Comments | No TrackBacks
Zilele trecute am constatat, din nou, stupefiat, cum s-au tăiat teii de pe strada Bolyai. Zona arată acum hidos, şi din nou mă întreb, chiar era imperios necesar? Mereu mă văd nevoit să fac, pentru a câta oară, paralela cu Germania, acolo unde copacii sunt trataţi extraordinar: chiar şi cei mai bătrâni copaci sunt protejaţi, cosmetizaţi, păstraţi, iar rezultatul este o Germanie extraordinar de verde şi de naturală. La noi, repet, natura e în eternă retragere, în permanentă defensivă în faţa intervenţiei agresive a omului. Predomină horticultura de sezon, covoare de pietre concasate şi ansambluri florale încadrate de pavele, un strai vegetal adus la comandă, în funcţie de fişierele CAD ale cine ştie cărui inginer horticol înţepenit.
Încep să înţeleg că oamenii Primăriei Târgu-Mureş chiar sunt deconectaţi de la tot ce înseamnă continuitate în acest oraş. Reprezintă probabil omul noului val, cel care rade şi reface, prost, de la zero, un peisaj urban, neavând nici o imagine mentală anterior formată şi nici o conexiune sufletească cu locurile acestea. Pentru el e mai uşor să taie un copac din rădăcină ca să facă loc unui trotuar cu pavele, decât să păstreze copacul şi să se gândească la soluţii mai blânde.
Ruşine, Primăria Târgu-Mure, ruşine, primar Dorin Florea!
Eu am crescut de mic cu teii aceia iar strada Bolyai este oarecum coloana vertebrală a oraşului, una din puţinele zone rămase intacte, nealterată de hoteluri şi blocuri de beton, şi văd acum că cineva s-a trezit decis să o remodeleze. Acei copaci erau parte a peisajului urban Bolyai. În locul lor, vor apărea probabil copăcei ornamentali şi pavele. Încă o dată, ruşine! La vot, vă voi penaliza.  
        

No TrackBacks

TrackBack URL: http://www.epix.ro/cgi-bin/jurnal/mt-tb.cgi/280

Leave a comment