Culori

| 1 Comment | No TrackBacks
Legat de postul anterior, cel colorat. Să vă spun cum stă treaba în Germania, ca exemplu. Avionul Wizz survolează mereu la aterizare o parte din Dortmund tot aşa cum la aterizare în Romania o face peste Cluj.
În Germania domină la clădiri tonurile crem-alburii, bejuri stinse, ocrul, cărămida arsă şi grafitul. Totul pare derivat din soluri alcaline, calcare şi covor de pădure. Câte un gri cu o uşoară nuanţă albăstrie reprezintă o îndrăzneală care iese în evidenţă. Acolo unde se poate, muşchiul verde-brun este lăsat să cucerească acoperişuri, ziduri. Cărămida arsă e recurentă, tonuri masive chiar şi de negru pun strălucitor în evidenţă NATURA. Tot peisajul urban pare construit şi vopsit pentru a developa natura, ulmii gigantici, iedera, gazonul şi tufele. Zidurile, calcanele, pantele şi cărămida par a se retrage supuse din faţa unei invazii brun-verzi. Natura devine o găoace în care oamenii se cuibăresc, şi nu invers.

În România natura pare un addendum. O notă bibliografică adăugită tomului cu coperte de beton. Faţă de nemţi, unde natura e stropită cu clădiri, la noi clădirile sunt pigmentate cu natură. O diferenţă uriaşă de mentalitate care totuşi mă miră, dat fiind trecutul nostru non-urban, super-rural. N-am văzut în Germania arbori tunşi la zero de coroană, agresiv, aşa cum văd aici.

Trebuie să învăţăm să readucem natura printre noi şi să o alintăm. Coloane masive de verde trebuie să crească (cresc încet), spaţii întinse de ierburi trebuie să apară (în ciuda apetitului imobiliar), parcuri trebuie să se nască şi să renască. E greu pentru că asta creşte odată cu o întreagă generaţie iar noi vrem totul gata crescut. Oameni vor creşte odată cu arborii, copiii vor fi depăşiţi de tufe.  
    

No TrackBacks

TrackBack URL: http://www.epix.ro/cgi-bin/jurnal/mt-tb.cgi/182

1 Comment

Referitor la imbinarea naturii cu urbanul, auzeam despre Kiev ca ar fi un oras pierdut in padure datorita multimii de parcuri si spatii verzi pe care le are.
Poate va avea si Wizz-ul legaturi mai directe in viitorul apropiat.

Leave a comment