Copacii

| 1 Comment | No TrackBacks
Cineva din administraţia tîrgumureşeană e tare pornit pe copacii din oraş, altfel nu-mi explic de ce se taie în halul acesta coroana arborilor (în halul acesta înseamnă, nu am acum o imagine, tăierea totală a coroanei). Este vorba de o tăiere sănătoasă? Banuiesc, sper, că au fost consultaţi specialişti. Nu ştie nimeni daca e ok aşa? Nu aveţi un prieten horticultor/peisagist care să ne lămurească odată dacă ce se face cu pomii în Mureş e ok dpdv al plantei (că vizual arată ca naiba e altă poveste).

Urmăresc un blog local interesant, se numeşte PlusMinus Mureş, şi aici sunt imagini elocvente pentru un răspuns la obiect.  

Update: Pomii de la blogul de mai sus sunt plopi, dar acelaşi tratament îl primesc şi teii, şi salcâmii, şi alte soiuri. Este cumva vorba de o refacere forţată a cornonamentului, prin tăierea vechii coroane şi creşterea uneia noi? Se salvează astfel copacul de la tăiere şi înlocuire? Întreb pentru că aş vrea opinii echilibrate, echidistante, nu inechitabile şi disproporţionate. 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://www.epix.ro/cgi-bin/jurnal/mt-tb.cgi/198

1 Comment

Chiar azi am vazut plopii de la intrarea in Weekend, care aratau de parca un samurai si-ar fi incercat sabia pe truchiurile lor. Culmea este ca am vazut in oras multi copaci uscati complet, dar care nu au fost taiati. Dupa ce au fost rasi 3 nuci superbi din jurul blocului, m-am documentat cat am putut in legatura cu "toaletarile". Operatia e facuta de Serviciul public de administrare a parcurilor si zonelor verzi. Fiecare pom ce urmeaza a fi toaletat ar trebui sa fie inspectat de un om de specialitate, care decide gradul de interventie asupra coronamentului. In urma inspecitiei, se redacteaza un opis cu toti arborii si tipul de toaletare. Pana aici totul pare ok, dar din pacate cel care decide soarta fiecarui pom e neuronul manuitorului de drujba. Legea mai spune ca un copac ras (taiat complet, de la radacina) trebuie compensat cu plantarea a 10 puieti. In multe cazuri, decizia de a taia un pom vine in urma solicitarilor locatarilor din zona, care gasesc diverse motive, mai mult sau mai putin stupide. Mai nou, frica cea mai mare a locuitorului de bloc este caderea pomului pe autoturismul personal. Dupa ce i-am explicat administratorului de bloc ca masina se apara de caderea pomului prin asigurarea automobilului, nu prin taierea completa a pomului, nu m-a mai salutat doi ani si de atunci sint oaia neagra a blocului. Pana se vor schimba mentalitatile, vom ramane fara un pom in picioare...

Leave a comment