Pig 05049

| No Comments | No TrackBacks
Muniţie, medicamente, hârtie foto, valve cardiace, frâne, gumă de mestecat, porţelan, cosmetice, ţigări, geluri, până şi bio diesel. Vă întrebaţi care este legătura dintre ele?

Toate conţin ingrediente provenite din porc (bătrânul nostru amic, Porcul) şi fac obiectul unui studiu premiat de INDEX Award - prestigioasă competiţie daneză de design la categoria Comunicare.

Designeriţa premiată, Christien Meindertsma, a urmărit super-meticulos ce se întâmplă cu un porc după ce este măcelărit şi câte produse iau naştere din materia acestuia (mai exact, sărmana fiară a contribuit la fabricarea a 185 de produse). Rezultatul, o carte care e acompaniată sugestiv la cotor de un cip de identificare.

Scopul studiului: de a ajuta oamenii din ziua de azi, super-mecanizată şi "ambalată", să înţeleagă de unde provin anumite produse şi cum sunt făcute, punând astfel în altă lumină modul lor de folosire. Interesantă secvenţa unui membru al juriului, prezent în video-ul de intro al studiului, care poveşte cum în urmă cu câţiva ani, profesor fiind în State, a observat cum mare parte din elevii săi priveau puii de găină ca pe un produs totalmente lipsit de etapa de viaţă - pre-mecanizată şi ambalatoare - lucru care nu m-ar mira să se întâmple şi pe la noi la un moment dat, copiii având impresia că puiul de la fast food soseşte direct ambalat şi pregătit la ferma avicolă şi apoi la restaurant.     

Video descriptiv aici

Ah, un mic detaliu, designerul de mai sus a fost recompensat cu 100 000 € cash.

pig.jpg
 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://www.epix.ro/cgi-bin/jurnal/mt-tb.cgi/97

Leave a comment