Top Place vs Displace TGMS: Mircea Drăgoi

| 2 Comments | 0 TrackBacks
Pa lângă Panorame sau Mureşul meu iniţiem şi o altă rubrică, un top al lucrurilor care ne enervează sau, dimpotrivă, le adorăm la oraşul nostru. Azi, Mircea Drăgoi şi topul său. Nu uitaţi să ne trimiteţi şi topul vostru.


Love TGMS
Îmi place

1. Centrul oraşului - cochet, clădirile secession. Ţiglele smălţuite de pe Palat, Palatul în sine. 
2. Apa Mureşului - deşi nu tocmai accesibil, Mureşul curge la doi paşi. E o apă frumoasă şi merită mai mult. Maluri mai frumos amenajate, mai multe facilităţi de recreere.
3. Bilingvismul - puţini îşi dau seama câte avantaje reprezintă. Ce înseamnă coexistenţa? Înseamnă deschidere, înseamnă dialog, înseamnă completare. Înseamnă probleme care trebuie abordate şi rezolvate împreună.
4. Pădurile - au salvat oraşul de la a ajunge la aer irespirabil.
5. Platoul şi Grădina Zoo - una din zonele de refugiu din calea blocurilor gri şi a betonului.
6. Cornişa şi UMF - cartierul liniştit, cu alt ritm decât oraşul. UMF, cu parcul său botanic, cu arborii, cu studenţii.
7. Bulevardul Cetăţii - aer romantic, umbrit de castani. Frumos atât vara cât şi toamna sau iarna.
8. Cetatea - deşi a ajuns loc de târguri, respiră încă aerul trecutului. Merită mai mult.
9. Triada liceelor - Papiu, Bolyai, Unirea, liceele cu tradiţie, cu arhitectură, cu blazon.
10. Clădirile cu trecut - Teleki, Palfi, cu toate merită promovare, restaurare şi respect.




top10_Hate.gifÎmi displace

1. Traficul - uneori infernal, de unde rezultă şoferi nervoşi, indisciplinaţi.
2. Parcurile - sau mai bine zis lipsa lor - să fim serioşi, ceea ce are acum Tg.-Mureş nu sunt parcuri, sunt cel mult zone verzi.
3. Parcările - legat oarecum de punctul unu, lipsa parcărilor supraterane şi subterane. Generează nervi, găsirea unui loc de parcare e un calvar, mai ales în zona tangentă Centrului.
4. Corso-ul - din nou, lipsa lui. Sibiu, Braşov, Bochum, Budapesta, toate oraşele civilizate încurajează traficul pietonal. Toate au o cel puţin o alee centrală care focalizează viaţa socială a oraşului, cu terase, magazine, bănci.
5. Zgomotul - Tg.-Mureş e un oraş zgomotos iar mare parte, din nou, se datorează traficului.
6. Ciclism - Lipsa pistelor de biciclete, lipsa cicliştilor = lipsă de mişcare. Noroc cu renumitul Institut de Boli cardio-vasculare, are paturi destule.
7. Cinema şi cultura - în vreme ce în întreaga lume cinema-ul trăieşte un reviriment, în mare parte şi datorită multiplexurilor şi digitalului, în Tg.-Mureş abia mai supravieţuieşte un cinema, Arta. Promenada Mall promite demult un Cinema City, dar criza le-a tăiat avântul, se pare.
8. Mureşul - apa care dă şi numele oraşului a generat singur punct de interes, Complexul Week-end. Asta în vreme ce alte oraşe ar da orice să aibă asemenea curs de apă pentru a-i valorifica la maxim potenţialul.
9. Turismul  - unde şi cum se promovează oraşul nostru? Are o strategie? Şi-a definit ţelurile? Vrea să fie târg cu expoziţii? Vrea să fie poarta de turism a Transilvaniei? Ce vrea acest oraş de la sine şi de la locuitorii săi?
10. Politica - viaţa politică a oraşului este polarizată iar oamenii nu se simt reprezentaţi. Localul dă vina pe central, românii pe maghiari sau viceversa, portocalii pe roşii sau verzi, galbenii viceversa. Iar omul, omul din spatele votului, e scârbit. Trezirea!
11. (hors-concours) - Statuile - Oameni buni, priviţi statuile oraşului. Câte statui au apărut pe baza unui concurs de valoare, cu nume autentice ca autor, cu relevanţă pentru acest oraş. Nu trebuie să ai decât o spoială minimă de cultură pentru a sesiza lipsa altitudinii şi atitudinii în acest sens. Prieteni artişti, se aude?

Update 2 iulie 2009: Mulţumiri pentru primul top personal venit ca reacţie la topul meu. Cu ocazia asta mi-a amintit de un alt punct negru la care subscriu, publicitatea outdoor in Tg.-Mureş, aflată la un nivel execrabil.  S-a ajuns astfel la situaţii cum e cea de mai jos, unde pe o clădire cu vechime din plin centrul oraşului să se amplaseze mashuri. Nu pot să nu compar cu Germania, unde există o legislaţie strictă referitoare la panotaj şi asemenea excese nu există.

fatada.jpg

aprilie 2009  




 

No TrackBacks

TrackBack URL: http://www.epix.ro/cgi-bin/jurnal/mt-tb.cgi/59

2 Comments

Un top al punctelor albe si negre:)
Puncte albe:

1. Din punct de vedere al ochiului care se vrea a fi usor artistic imi place incregnatura de culori, frumusetea cladirilor care au puterea de a bine-dispune cetatenii incruntati;
2. Imi plac ascutimile cladirilor si mai ales a Paltului culturii, ascutimi care se intrec in puteri, in viteza si puterea de strapungere a cerului targumuresean
3. Traditiile si cultura care se imbina im mod placut si pasnic cu cetatenii de diferite nationalitati, sustinute de tot soiul de hori (o hora doua hori?) care se impletesc intre cetatenii orasului nu mereu reusite, dar cel putin este de admirat verva si sudoarea cu care se chinui organizatorii sa le sustina.
4. Verdele viu care liniaza furmos strazile si parcurile orasului, care iti ofera un popas racoros intr/o zi deloc racoroasa:)

Puncte negre:
1. Cainii vagabonzi
2. Panouri pline de anunturi si reclame obositoare, care ataca in mod suparator cladirile si spatiile verzi, pliantele care te agaseaza efectiv pe strada, LED-urile care sunt doritoare de a transmite intr-un mod tip vartej o sumedenie de informatii care obosesc si care manipuleaza voia libera a omului (asta o fi si de la spiritul vremii).
3. Lipsa bailor publice si lipsa intretinerii celor (una) existente.
...
Ar mai fi din toate cate putin, dar sa lasam loc liber celor mai mult placute decat celor mai putin placute, sa intindem lista lucrurilor bune si sfaturilor constructive:)

Bun:
1. Orasul are o dimensiune ideala pentru a se dezvolta rapid, dar echilibrat. Nici orasel prafuit uitat de lume, nici metropola scapata de sub control precum cluj sau brasov.
2. Centrul pustiu in duminicile de vara, intre ora 2 si 3 dupamasa
3. Inca mai gasesc stradute, in vechiul oras, pe care nu m-am plimbat niciodata.
4. Tot datorita dimensiunilor orasului, mersul pe jos este cel mai puternic concurent al taximetristilor.
5. Ierni blande si veri suportabile
6. Oameni care cunosc istoria orasului, povesti si legende despre personaje sau cladiri istorice

Rau:
1. Oamenii se multumesc cu putin si prin urmare pot fi manipulati ieftin.
2. Nu exista o viziune coerenta si proiecte solide din partea autoritatilor locale. Orice initiativa se limiteaza ca termen de executie la cei 4 ani de mandat.
3. Orasul este segregat etnic. Exista evenimentele "noastre" si "ale lor". Exista baruri sau terase "de unguri" sau locuri unde merg romanii. Trist dar adevarat.
4. Badaranii care platesc bilet de intrare la zoo pentru a arunca cu pietre in caprioare, sau cei care parcheaza pe trotuarele inguste, obligand astfel mamicile cu carucioare sa iasa pe carosabil pentru a putea ocoli autoturismul.
5. S-a mai spus despre haosul si kitsch-ul arhitectonic, circulatia sufocata si implicit lipsa traseelor pentru biciclisti, dar cine stie, poate daca sintem mai multi...
6. Viata culturala trista, care rar trece de nivelul unor manifestari patriotarde sau evenimente care inevitabil sfarsesc inecate in fum de mici si artificii.

Leave a comment

Recent Entries

Ciclism - infrastructură în Tg.-Mureş
Au apărut în presă (cotidianul Zi-de-zi) detalii despre propuneri ale câtorva ONG-uri mureşene privind Strategia de dezvoltare a unei reţele…
D'ale traficului
Tot în zona intersecţiei Doja - Centru - 1 Decembrie, o altă problemă care încurcă rău de tot traficul auto,…
Absurdistan - Pasajul
Târgumureşenii ştiu deja povestea pasajului de sub cea mai aglomerată intersecţie auto-pietonală din oraş. Mă întreb până când vor fi…
Despre mobilitate
Iată o ştire care spune multe despre cât de mult le pasă târgumureşenilor de oraşul în care trăiesc: (sursa: Radio…
Top Place vs Displace TGMS: Larisa
Un top al punctelor albe si negre:)Puncte albe:1. Din punct de vedere al ochiului care se vrea a fi usor…